KultaKeskus.com

Hopea sijoituskohteena

Miten sijoittaa hopeaan Suomessa, Marraskuu 2004

Fyysiseen hopeaan sijoittaminen on Suomessa melko hankalaa. Ongelmana on verotus. Hopea on alv:n piiriin kuluvaa, toisin kuin puhdas sijoituskullan kauppa. Näin ollen hopeakaupassa hintoihin lisätään alv 22%. Verotussyistä Suomessa, eikä juuri muuallakaan Euroopassa sijoiteta hopeaan. Vähäinen kysyntä on johtanut hyvin vähäisiin volyymeihin ja vähäiset volyymit korkeisiin preemioihin. Hopeatilaukset sijoitustarkoituksiin ovatkin Suomessa aina periaatteessa erikoistilauksia. 

Rasmussen toimittaa hopeaa esim. 30-50kg erissä harkkoina noin 30% preemiolla johon vielä lisätään arvonlisävero 22%. 

Outokummulta hopeaa voi ostaa rakeina 10 kg erissä jolloin preemio on 34% + alv 22%.

Saman kaltaisia hopeakolikoiden markkinoita kuin USA:ssa on ei Euroopasta eikä eteenkään Suomesta löydy. USA:ssa on vähittäiskaupassa olevien 1 unssin hopeakolikoiden preemio 15-45% hieman riippuen eräkoosta ja valmistajasta. Aivan pienissä erissä preemiot saattavat olla jopa 80%. Ostettaessa hopeata kolikkoina yli 500 unssin (15kg:n) erissä tippuu preemio noin 10%:iin. Suurin hopeakolikoiden valmistaja on parhaan tietomme mukaan North West Territorial Mint (www.nwtmintbullion.com).

Suomessa voit periaatteessa vähentää alv:n hopeaostoissa jos hankit hopeaa yritykselle jonka toimialaan kuuluu jalometalleihin sijoittaminen ja jalometallikauppa. Toimittajia joilta hopeaa saisi piensijoittajalle alle 30% preemiolla ei tiedossani kuitenkaan ole.

Kulta poistui alv:n piiristä vasta muutama vuosi sitten. Toivon että vastaava muutos saataisiin aikaan myös hopeassa, joskaan en ole kovin toiveikas asian suhteen. Tärkeintähän virkavallalle on että ihmiset eivät omista oikeaa rahaa vain pitäytyvät keskuspankkien paperiraharoskan käyttäjinä.

Mitään sivustolla esitettyä informaatiota ei pidä käsittää kehotuksena hopean tai muun sijoituskohteen ostoon tai myyntiin. Jokaisen tule perustaa sijoituspäätöksensä omiin tutkimuksiin, arvioihin ja riskianalyyseihin. 

[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]