KultaKeskus.com

MISES UNIVERSITY 2006, 15. elokuuta 2006

”Fil. Tri. Sakari Puisto osallistui juuri järjestettyyn Mises University 2006 - konferenssiin Alabamassa yhdysvalloissa. Kyseessä on jokavuotinen taloustieteen opetustilaisuus. Viikko oli erittäin mielenkiintoinen, opettava ja myöskin hauska. Keskusjohtoiselle interventionistiselle politiikalle siellä ei juuri sympatiaa herunut.”

Mises University on jokavuotinen taloustieteen konferenssi. Se on nimetty Ludwig von Misesin (1881 – 1973) mukaan ja on samannimisen Mises Insituutin järjestämä. Mises oli yksi keskeisimmistä niin sanotun itävaltalaisen taloustieteen vaikuttajista. Hänen valovoimaisin oppilas oli puolestaan Friedrich Hayek, jolle myönnettiin Nobel-palkinto taloustieteestä vuonna 1974. Nimensä mukaan koulukunta sai alkunsa Itävallasta, vaikka nykyään viittaus on puhtaasti historiallinen. Misesin mukaan talouden tulee perustua yksityisomaisuuden, vapaan vaihdannan ja poliitikkojen mielivallalta vapaan rahajärjestelmän (kultakanta) varaan. Interventionistilla keskushallinnolla on puolestaan tapana rikkoa näitä vapaan yhteiskunnan periaatteita. Kollektivismia kaikissa muodoissaan tulee siten vastustaa, kutsutaan sitä sitten sosialismiksi, fasismiksi tai valtiokapitalismiksi. Kuten Lordi Acton sanoi aikoinaan, vallalla on tapana korruptoida ja absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti. Näin ollen päätöksentekovalta on pidettävä mahdollisimman paikallisella tasolla ja talouden on keskusjohdetun suunnittelun sijaan annettava tilaa luonnolliselle erikoistumiselle, vaihdannalle ja työnjaolle.

Konferenssi on suunnattu kaikille itävaltalaisesta taloustieteestä kiinnostuneille. Itse opiskelin luonnontieteitä ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat olleet lähinnä viimeisen vuosikymmenen omatoimisen kiinnostuksen kohde. Noin sadan osallistujan joukosta enemmistö on yhdysvalloista, ja muut ympäri maailmaa. Tänä vuonna olin ainoa osallistuja Suomesta. Perinteisesti mukana on ollut vuosittain pohjoismaalaisia osanottajia, joita selvästi arvostetaan paljon Instituutissa. Paikkana Alabaman Auburn on miellyttävä ja sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Atlantasta. Mises Instituutin tilat ovat viihtyisät ja tutkimustarkoitukseen heillä on tarjota yksi mantereen parhaista itävaltalaisen talouden kirjastoista. Instituutin kotisivuilla on lisäksi suuri arkisto alan kirjallista tuotantoa kaikkien luettavissa. Instituutin jäseniä on yliopistoissa ympäri maailmaa ja heistä parhaimmisto on kutsuttu luennoimaan konferenssiin.

Järjestyksessä 20. Mises University alkaa yleisillä luennoilla, jotka käsittelevät itävaltalaisen koulukunnan historiaa, metodologiaa, filosofiaa ja hinnanmuodostuksen kannalta keskeistä rajahyötyteoriaa. Perusteiden jälkeen käsitellään itävaltalaisen taloustieteen ydinalueita, kuten raha- ja pankkiteoriaa, talouden sykliteoriaa ja säännöstelyn vaikutusta markkinoiden toimintaan. Useiden valinnaisten luentojen avulla osallistujat voivat perehtyä tarkemmin mieleisiinsä aiheisiin. Ilmapiiri on mukaansatempaava ja sosiaalinen kanssakäyminen vilkasta. Luennot ovat erittäin korkeatasoisia ja ajatuksia herättäviä niin aloitteleville kuin yhteiskunnan kysymyksiä pitempään miettineillekin. Raskaita aiheitakin käsitteleviin luentoihin mahtuu huumoria ja terävimmät kommentit saavat riemukkaat suosionosoitukset. Yhteenkuuluvuuden tunne on voimakas, ja mitä tinkimätön väittely kestää aamusta yön pikkutunneille. Ankaraa arvostelua saavat niin verotus kuin inflatorinen keskuspankkipolitiikkakin sekä moraalisten että taloudellisten vaikutusten vuoksi. Esimerkkejä kansalaisten harhaanjohtamisesta ja hyväksikäyttämisestä käsitellään tuon tuostakin, eikä poliittiselle korrektisuudelle juuri kumarrella.

¨

Viikko oli erittäin intensiivinen ja kului nopeasti. Kokonaisuutena Mises University 2006 oli erittäin onnistunut ja uskon, että siitä kertyi kaikille valtava annos henkistä pääomaa, paljon unohtumattomia muistoja ja uusia ystäviä.

Fil. Tri. Sakari Puisto

Kirjoittaja on väitellyt tohtoriksi luonnontieteistä Cambridgen yliopistosta Englannista ja on kiinnostunut taloudesta ja yhteiskunnallisista asioista. Hän on asunut Hong Kongissa ja Kiinassa viimeiset pari vuotta.

 

[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]